Netcongestie is in veel regio’s in Nederland een groot probleem. Ondernemers en projectontwikkelaars kunnen niet de gewenste aansluiting krijgen om hun pand of nieuwbouwproject van stroom te voorzien en moeten hier soms jaren op wachten. Dit terwijl er de ambitie bestaat om het gebouw of project duurzaam en gasloos te ontwikkelen, wat in veel gevallen niet mogelijk is. Deze klant had ook met dit probleem te maken.
Klantvraag
Het meest duurzame pand van de regio bouwen, dat was de wens van deze ondernemer. Een iconisch gebouw samengesteld uit duurzame materialen en voorzien van een zonnepaneleninstallatie, EV-laadpalen en geheel elektrisch verwarmd door warmtepompen. Hij kwam er echter al snel achter dat hij door netcongestie niet de benodigde netaansluiting kon krijgen om deze ambitie waar te maken.
Oplossing
Samen met de klant hebben we gekeken naar het benodigde extra capaciteit dat er nodig was bovenop de huidige netaansluiting. Op basis hiervan hebben we een batterijsysteem geselecteerd met 184kW aan vermogen en 164kWh opslagcapaciteit. Het systeem is ingebouwd in een robuuste stalen container met klimaatbeheersing en geplaatst op de parkeerplaats van het pand. Het batterijsysteem met slim energiemanagementsysteem wordt onder andere gebruikt om de opwekking uit de zonnepanelen op te slaan zodat deze in het pand kan worden gebruikt op momenten dat er meer elektriciteit nodig is. Ook worden de laadpalen voorzien van duurzame stroom. Er zijn ook plannen om de batterij te gebruiken om in te spelen op variabele energietarieven en de energiemarkt, met dit flexibele systeem kan dit op termijn worden toegevoegd.
Specificaties systeem
Type: Industrieel opslagsysteem
Opslagcapaciteit: 164kWh
Omvormercapaciteit: 184kW
Gekoppelde functies: optimalisatie eigen gebruik, koppeling PV-omvormer, peak shaving, koppeling laadpalen
Constructie: stalen container met klimaatbeheersing
Jaar: 2023
Installatiepartner: Visser Elektrotechniek
Eindklant: bouwbedrijf
Locatie: Noord-Holland
Meer weten?
Wilt u meer weten over hoe een batterij kan helpen bij netcongestie?