Westergas Power Station

De Amsterdamse Westergasfabriek heeft er een power station bij. In oktober 2022 leverden we de evenementenlocatie een slim energie-opslag en -managementsysteem. Aanleiding om het al lopende traject te versnellen was het Amsterdam Dance Event, dat hiermee een extra power boost kreeg. Maar de voorziening is permanent. De iconische Gashouder kan hiermee van het aardgas af en realiseert zo een volgende stap in de energietransitie. Met ons batterijsysteem wordt de netcongestie op eigen locatie opgelost.

Klantvraag

De Westergasfabriek had twee uitdagingen: het oplossen van het probleem dat er geen grotere aansluiting verkregen kon worden door netcongestie en de verduurzaming van de locatie (label C). De benodigde input vanuit het elektriciteitsnet was niet toereikend meer. Daarnaast dreigt een verspilling van de opgewekte elektriciteit door zonnepanelen die niet (geheel) kan worden teruggeleverd.

Oplossing

De nu geïnstalleerde batterijsystemen en intelligente besturingssoftware lost beide issues in een keer op. Lokale energie – geproduceerd door zo’n 200 extra zonnepanelen (bovenop de in 2018 al geplaatste) – kan voortaan voor eigen gebruik in de accusystemen worden opgeslagen. Er gaat zo niets verloren van de duurzame energieopwekking. Vanuit de batterij wordt door middel van het slimme EMS energie (bij)geleverd aan het gebouw en worden er warmtepompen aangestuurd.

In de ontwerpfase heeft Bennex de productselectie gedaan om een stabiele energielevering te garanderen en maximaal te profiteren van duurzame energie. In een projectteam in nauwe samenwerking met de vaste installateur Electro2000 van het terrein is de plaatsing verzorgd. Daarnaast heeft Bennex een subsidieaanvraag bij de Provincie Noord-Holland verzorgd voor dit project.

Specificaties systeem

Type: Industrieel opslagsysteem
Opslagcapaciteit: 656kWh
Omvormercapaciteit: 368kW
Constructie: 10’ container
Jaar: 2022
Installatiepartner: Electro 2000
Eindklant: Westergasfabriek
Locatie: Amsterdam, Noord-Holland

Meer weten?

Wilt u meer weten over peak shaving en de oplossingen die Bennex u hiervoor kan bieden om uw energiekosten te reduceren?

Meer projecten

Adviestraject Zwitsal Buitenstad

Adviestraject Zwitsal Buitenstad

De Zwitsal-locatie in de Kanaalzone van Apeldoorn wordt de komende jaren herontwikkeld door gebiedsontwikkelaar Schipper Bosch. Het wordt een inspirerend gebied met veel ruimte voor experiment en ontwikkeling en waar wonen, werken, maken en beleven gecombineerd plaats...

Lees meer
Verduurzaming Schouwburg Middelburg

Verduurzaming Schouwburg Middelburg

Een van de meest duurzame schouwburgen van Nederland creëren, dat was het doel van dit project van de Gemeente Middelburg.Klantvraag Het gebouw van de Schouwburg, gelegen in de binnenstad van Middelburg, heeft zowel aan de binnen- als buitenkant een metamorfose...

Lees meer
Batterijsysteem voor EV-laadstation

Batterijsysteem voor EV-laadstation

Het aantal elektrische bedrijfsauto's groeit flink en ook prive rijden steeds meer mensen elektrisch. Steeds meer bedrijven kiezen er daarom voor om één of meerdere laadstations te plaatsen. Het opladen van een elektrische auto vergt flink wat vermogen en kan voor...

Lees meer