Westergas Power Station

De Amsterdamse Westergasfabriek heeft er een power station bij. In oktober 2022 leverden we de evenementenlocatie een slim energie-opslag en -managementsysteem. Aanleiding om het al lopende traject te versnellen was het Amsterdam Dance Event, dat hiermee een extra power boost kreeg. Maar de voorziening is permanent. De iconische Gashouder kan hiermee van het aardgas af en realiseert zo een volgende stap in de energietransitie. Met ons batterijsysteem wordt de netcongestie op eigen locatie opgelost.

Klantvraag

De Westergasfabriek had twee uitdagingen: het oplossen van het probleem dat er geen grotere aansluiting verkregen kon worden door netcongestie en de verduurzaming van de locatie (label C). De benodigde input vanuit het elektriciteitsnet was niet toereikend meer. Daarnaast dreigt een verspilling van de opgewekte elektriciteit door zonnepanelen die niet (geheel) kan worden teruggeleverd.

Oplossing

De nu geïnstalleerde batterijsystemen en intelligente besturingssoftware lost beide issues in een keer op. Lokale energie – geproduceerd door zo’n 200 extra zonnepanelen (bovenop de in 2018 al geplaatste) – kan voortaan voor eigen gebruik in de accusystemen worden opgeslagen. Er gaat zo niets verloren van de duurzame energieopwekking. Vanuit de batterij wordt door middel van het slimme EMS energie (bij)geleverd aan het gebouw en worden er warmtepompen aangestuurd.

In de ontwerpfase heeft Bennex de productselectie gedaan om een stabiele energielevering te garanderen en maximaal te profiteren van duurzame energie. In een projectteam in nauwe samenwerking met de vaste installateur Electro2000 van het terrein is de plaatsing verzorgd. Daarnaast heeft Bennex een subsidieaanvraag bij de Provincie Noord-Holland verzorgd voor dit project.

Specificaties systeem

Type: Industrieel opslagsysteem
Opslagcapaciteit: 656kWh
Omvormercapaciteit: 368kW
Constructie: 10’ container
Jaar: 2022
Installatiepartner: Electro 2000
Eindklant: Westergasfabriek
Locatie: Amsterdam, Noord-Holland

Meer weten?

Wilt u meer weten over peak shaving en de oplossingen die Bennex u hiervoor kan bieden om uw energiekosten te reduceren?

Meer projecten

Batterijsysteem bij nieuw woongebouw

Batterijsysteem bij nieuw woongebouw

Bij de ontwikkeling van dit ambitieuze woonproject werd duidelijk dat de gewenste netaansluiting niet op tijd beschikbaar zou zijn om alle voorzieningen van de woontoren en de appartementen van stroom te voorzien.Klantvraag Deze klant is beheerder van verschillende...

Lees meer
Industrieel systeem voor duurzaam pand

Industrieel systeem voor duurzaam pand

Netcongestie is in veel regio's in Nederland een groot probleem. Ondernemers en projectontwikkelaars kunnen niet de gewenste aansluiting krijgen om hun pand of nieuwbouwproject van stroom te voorzien en moeten hier soms jaren op wachten. Dit terwijl er de ambitie...

Lees meer
Thuisbatterij in Amsterdam

Thuisbatterij in Amsterdam

Met de huidige energieprijzen zijn steeds meer huishoudens op zoek naar slimme oplossingen om hun eigen energie te beheren. Hoe kun je optimaal gebruik maken van de energie die opgewekt is door een zonnepaneleninstallatie? Of kan ik de elektrische auto slim laden op...

Lees meer