FEMS
FENECON Energiemanagementsysteem

Intelligente integratie. Slimme sturing. Online monitoring.​​

Het energiemanagementsysteem (EMS) wordt bij FENECON beschouwd als het brein van het batterijsysteem. Het zorgt ervoor dat er energiestromen slim kunnen worden geschakeld en dat het opslagsysteem kan koppelen met externe diensten zoals een warmtepomp, zonnepanelen, laadpalen of de energiemarkt.

Intelligent en open source​

  • Gebaseerd op open source software: OpenEMS
  • Live online monitoring met gebruiksvriendelijke interface
  • Uitgebreide functionaliteiten gemakkelijk te koppelen door middel van apps
  • Betaal een keer – levenslange updates inbegrepen 
  • Veilig en toekomstgericht

Apps voor uw wensen​

  • ​Aan elk batterijsysteem kunnen de apps gekoppeld worden die de klant nodig heeft. Op elk gewenst moment kunnen nieuwe apps toegevoegd worden.​
  • Nieuwe FEMS apps werken automatisch samen met het bestaande energiesysteem​
  • Optimalisatie van het eigen verbruik standaard inbegrepen
  • Besparen op de energiekosten door flexibele tarieven of participatie op de energiemarkt via geselecteerde apps

Onafhankelijk en open​

Een energiemanagementsysteem dat meegroeit met uw energiebehoeften​.

Zelf consumptie optimalisatie (standaard inbegrepen)

“Overdag energie produceren en ‘s avonds en ‘s nachts consumeren” – dit is de basistoepassing van batterijsystemen en een standaard functionaliteit in het energiemanagementsysteem FEMS. Overdag worden de batterijen geladen door middel van zonnepanelen en ‘s avonds en ‘s nachts kan de energie worden gebruikt.

Actief energiebeheer​

Combineer een PV-systeem met een batterijsysteem en je kunt al profiteren van dynamische elektriciteitsprijzen in de loop van de dag. Via actief energiebeheer kun je bepaalde apparaten (bv. WKK, e-auto, warmtepomp of verwarmingselement) aansturen om kosten te drukken en pieken te vermijden.

Laadstation​

​Voor het opladen van elektrische auto’s is veel elektrisch vermogen nodig. Door het batterijsysteem te koppelen aan EV-laadstations kun je optimaal rendement behalen.

Voorbeeld Laadplein

Voobeeld van een laadplein met een Industrial S

Voorbeeld Thuis laden

Voor elk compatibel laadstation vindt u hier de juiste app. Geïntegreerd is telkens het FEMS-besturingsalgoritme voor de bediening van het laadstation en een uitbreiding voor online monitoring.

Voor een laadplein is het ook mogelijk om meerdere laadstations optimaal koppelen door middel van de app Multi Chargepoint management.

Peak shaving

De FEMS-app peak load shaving stuurt het batterijsysteem zo aan dat de batterij bij een hoge netvraag wordt ontladen om het vermogen op het netaansluitpunt onder een bepaalde waarde (“peak shaving power”) te houden. Zodra het netverbruik weer afneemt en onder een tweede drempel (“reloadGER power”) komt, laadt de accu zichzelf weer op om klaar te zijn voor de volgende piek.

Veiligheid​ en back-up

​Een PV-installatie kan niet op zichzelf functioneren als het elektriciteitsnet uitvalt. In combinatie met een batterijsysteem kan er wel een noodstroomvoorziening gecreëerd worden. Bij uitval van de netspanning, neemt de batterij de functie van het elektriciteitsnet over en zorgt ervoor dat alle processen door kunnen draaien. Met name voor fabrieken en zorginstellingen maar ook grotere bedrijven en kantoorpanden is deze functie onmisbaar. Deze functie is standaard inbegrepen bij de Home en Commercial 30 systemen, in combinatie met de back-up box.

Energiehandel​

De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind fluctueert. Daarom neemt de behoefte aan netstabilisatie toe naarmate de energietransitie vordert. Om bij te dragen aan de netstabiliteit kan een batterijsysteem ingezet worden op de energiemarkt. Er kan dan elektriciteit op de markt gekocht en verkocht worden. Op deze manier kun je direct geld verdienen aan het batterijsysteem en actief bijdragen aan de energietransitie. Om te kunnen handelen in energie is het belangrijk om het batterijsysteem te selecteren op basis van de laad- en ontlaadcapaciteit van de batterijomvormer.​

Flexibele energietarieven

​Slimme deelname aan energiemarkten betekent dat je goed gebruik maakt van goedkope of zelfs negatieve elektriciteitstarieven op de beurs en dat je lokale en peer-to-peer modellen gebruikt om elektriciteit te verkopen. In plaats van overtollige duurzame energie te verspillen, wordt het opgeslagen in de decentrale opslagfaciliteiten van de deelnemers. Momenteel wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een app voor de Nederlandse markt.

Integratie van PV-omvormers, elektrische apparaten en meters​

​Voor de meeste energiebeheerfuncties volstaat het om een meting uit te voeren op het aansluitpunt van het net. Om echter ook de productie in de online monitoring weer te geven, moeten ook alle apparaten die energie opwekken worden gemeten. Alleen zo kan het werkelijke verbruik correct worden berekend. FEMS kan rechtstreeks communiceren met vele PV-omvormers of als alternatief afzonderlijke meters van verschillende fabrikanten integreren.​ Hierdoor wordt het meten van energiestromen een stuk simpeler.

Opmerking: voor het uitlezen van meerdere PV-omvormers is per stuk een aparte FEMS-app nodig

Open interfaces

​FEMS is perfect te integreren in uw bestaande energiesysteem. Via de uitgebreide open interfaces kunt u de gegevens van FEMS koppelen. Deze functies zijn standaard inbegrepen bij elk systeem.

Hardware​

​In elk FENECON batterijsysteem is een kant-en-klare aansluitklare FEMS Connection box geintegreerd. Als er extra aansluitpunten nodig zijn, dan is het mogelijk om een relais-box te bestellen met 8 kanalen. 

FEMS Connection box

FEMS relais-box

Wij denken graag mee over uw case.

Neemt u gerust contact op via info@bennex.eu of +31 (0) 85 051 9321