Phase accurate peak shaving

De “klassieke load peak shaving” heeft betrekking op het totale vermogen op het netaansluitpunt en vermindert dit gemiddeld over een periode van 15 minuten om zo hoge energiekosten te vermijden.

Aan de andere kant houdt de FEMS-app Phase-accurate load peak shaving het werkelijke vermogen in realtime bij op elk meetpunt. Deze benadering is met name geschikt voor situaties met hoog enkelfasig vermogen, zoals bij het opladen van elektrische voertuigen.

Het algoritme stuurt een energieopslagsysteem zodanig aan dat zowel het totale vermogen als het fasevermogen op het meetpunt binnen de vooraf ingestelde limieten (“piekvermogen”) blijven, waardoor wordt voorkomen dat de stroomonderbreker uitschakelt.

Zodra de gemeten waarde weer boven een tweede drempelwaarde komt (bekend als “laadvermogen”), wordt de batterij opgeladen en klaargemaakt voor de volgende belastingpiek.

FEMS-app samenvattende weergave bij online monitoring

Dit wordt visueel weergegeven in de online monitoring, zoals te zien in de samenvattende weergave van het hele energiesysteem, aan de hand van een voorbeeld van een laadstation voor elektrische voertuigen:

FEMS-app Fasenauwkeurige belastingpiekafdekking bij online monitoring – detailweergave

Uit de screenshot blijkt dat het enkelfasig laden van een elektrische auto fase L1 zwaarder belast dan de overige fasen. Zonder een energieopslagsysteem met een FEMS-app zou de stroomonderbreker zijn geactiveerd.