Load balancing

Elektrische netwerken functioneren het best wanneer de productie en de consumptie van energie (vrijwel) gelijk aan elkaar is. De technieken die toegepast worden om opwekking en verbruik te balanceren worden ook wel load balancing of load matching genoemd.

Vroeger was het enkel aan de netbeheerders om deze technieken op grote schaal toe te passen, maar door de energietransitie begint die verantwoordelijkheid steeds meer bij de klant te liggen.

Het vinden van deze balans is altijd al lastig geweest; het energieverbruik van vele bedrijven fluctueert vaak flink over de loop van de dag. Het gebruik van duurzame energiebronnen maakt deze taak alleen maar lastiger. Doordat het weer onvoorspelbaar is en de zon het meeste schijnt op momenten dat het verbruik laag is, liggen productie en consumptie verder uit elkaar dan ooit.

Op grote schaal zorgt deze onbalans steeds vaker voor netcongestie en grote verschillen in piek- en daltarieven. Voor bedrijven die veel energie verbruiken en/of opwekken zorgt dit voor heel veel extra kosten. Door middel van load balancing kunt u zelf uw kosten aanzienlijk verlagen. Zo kunt u – waar mogelijk – pieken verplaatsen naar momenten waarop u zelf het meest opwekt of deze pieken verplaatsen naar momenten dat er daltarieven gehanteerd worden.

Veel bedrijven hebben echter ook processen waarbij pieken niet makkelijk te verplaatsen zijn. Voor deze bedrijven is het zeer voordelig te investeren in een opslagsysteem. Zo kunt u uw overschot aan opgewekte energie overdag opslaan om tijdens latere pieken te gebruiken. In het geval u zelf niks opwekt, kan een batterijsysteem nog steeds voordelig zijn, omdat u in de daluren de goedkoopste energie kan inkopen om vervolgens uw pieken tijdens piektarieven te dekken. Dankzij onze intelligente oplossingen hoeft u dit niet zelf te plannen, maar zorgt het systeem zelf dat u het goedkoopste uitkomt.

Wilt u weten hoe wij u geld kunnen besparen? Neem gerust contact met ons op!

Voordelen van onze opslagsystemen:

  • Verlaag aansluit- en energiekosten door uw eigen energievraag te dekken
  • Verlaag energiekosten door alleen nog op daltarieven in te kopen
  • (Gedeeltelijke) onafhankelijkheid van het net en energieleveranciers

Meer weten over onze producten?

Wij denken graag met u mee over de meest passende oplossing!

Meer toepassingen

Energiehandel

Energiehandel

Energiehandel is het kopen en verkopen van energie zoals elektriciteit. Batterijen kunnen deelnemen aan deze markt door energie op te slaan en deze later weer terug te leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Een mogelijkheid om te handelen met een batterij is door...

Lees meer
Netcongestie

Netcongestie

Netcongestie kan gezien worden als filevorming op het elektriciteitsnet. Dit gebeurt wanneer de vraag naar transportcapaciteit de beschikbare capaciteit van het net overtreft. Tijdens congestie kunnen verbruikers niet de gewenste hoeveelheid stroom ontvangen en kunnen...

Lees meer
Energy Management System

Energy Management System

In onze systemen staat het Energy Management System (EMS) centraal: hier worden de accu, de slimme inverter en - indien van toepassing - duurzame bronnen als zonnepanelen en/of windturbines op aangesloten. Vervolgens wordt de slimme inverter weer aangesloten op het...

Lees meer