Peak shaving

Het elektriciteitsverbruik van uw bedrijf kan door de dag heen flink fluctueren met diepe dalen en hoge pieken. Omdat de leverancier altijd het maximale vermogen beschikbaar moet hebben, is de hoogste piek een zeer bepalende factor in uw energierekening. Hoe hoger uw piekbelasting, hoe meer u betaalt.

Door gebruik te maken van een energieopslagsysteem kunt u gemakkelijk uw maximale belasting verlagen door tijdens pieken gebruik maken van uw eigen opgeslagen energie. Het opslagsysteem kan vervolgens opgeladen worden tijdens daluren of met eigen opgewekte energie door zonnepanelen of windmolen. Zo verlaagt u niet alleen uw aansluitingskosten maar ook uw kWh tarief.

Voordelen:

  • Lagere netkosten door de maximale belasting te verlagen
  • Lagere energiekosten door in te kopen in de daluren
  • Lagere pieken zijn minder belastend voor uw apparatuur en connectiepunten waardoor gehele systeem langer mee gaat
  • Perfect te combineren met PV- en/of windturbine-systemen
  • Automatisch systeem, dus geen extra werknemerkosten & geen invloed op procesdynamiek
  • Ten opzichte van het gebruik van een generator: duurzamer, sneller, stiller en op lange termijn goedkoper door de afwezigheid van brandstofkosten

Veelgestelde vragen

Wat is piekbelasting?

Iedere elektrische installatie en machine heeft een bepaalde hoeveelheid elektriciteit (of vermogen) nodig om naar behoren te functioneren. Door de dag heen kan het gebruik van een bedrijf flink fluctueren omdat het ene proces zwaardere elektrische operaties vergt dan de ander en er soms meerdere processen tegelijk verlopen. Het hoogste elektriciteitsgebruik wordt ook wel de piekbelasting genoemd.

Waarom zijn hoge pieken problematisch?

Om te garanderen dat alle pieken ook geleverd kunnen worden, moet de energieleverancier dit maximale vermogen 24/7 beschikbaar hebben voor de klant. Al is de piek vaak maar van korte duur, het net moet deze altijd kunnen accommoderen. Deze garantie brengt hoge kosten die bij de klant in rekening gebracht worden. Hoe hoger de piekbelasting, hoe hoger de energierekening. Deze grid kosten komen bovendien nog bovenop de prijs die men betaalt per kWh.

Welke manieren van peak shaving zijn er?

Zoals de naam impliceert is peak shaving niks anders dan het verlagen van de piek belasting en dit kan op verschillende manieren gedaan worden.
De meest rechtdoorzee methode is om rond het moment van piekbelasting bepaalde machines of installaties uit te zetten. Deze methode kan relatief betrouwbaar zijn mits de juiste controllers gebruikt worden die pieken kunnen voorspellen. Echter betekent deze methode wel dat een deel van het proces gedwongen stilgelegd wordt, en dat deze tijd op een minder optimaal deel van de dag alsnog moet worden ingehaald.

Dan is er de tweede methode waarbij er een eigen enrgiebron wordt ingezet om de piek op te vangen. In dit geval zet het bedrijf een grens op de totale belasting van het proces en alles boven deze grens wordt niet meer geleverd door het net, maar door de energiebron van het bedrijf.

Een dieselgenerator als energiebron is een optie. Echter zijn deze niet duurzaam, luid en kosten op de lange termijn veel geld bij frequent gebruik door het verbruik van brandstof en verslijtende onderdelen. Bovendien heeft een generator tijd nodig om op te starten, wat erg nadelig is bij korte, plotselinge pieken.

Een veel betere optie in 2021 is het gebruik van een batterijsysteem als energiebron. De accu wordt opgeladen op de momenten dat de daltarieven gehanteerd worden, en ontladen zodra de belastingsgrens bereikt wordt. Zo vangt het systeem het overschot aan belasting op met de goedkoopst mogelijke energie. Door op deze manier de maximale pieken te verlagen, wordt zowel op netkosten als prijs per kWh bespaard. In het geval dat het bedrijf al gebruik maakt van een PV- en/of een windturbine systeem, kan de batterij uiteraard opgeladen worden met eigen gegenereerde energie.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over peak shaving en de oplossingen die Bennex u hiervoor kan bieden om uw energiekosten te reduceren?

Meer toepassingen

Energiehandel

Energiehandel

Energiehandel is het kopen en verkopen van energie zoals elektriciteit. Batterijen kunnen deelnemen aan deze markt door energie op te slaan en deze later weer terug te leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Een mogelijkheid om te handelen met een batterij is door...

Lees meer
Netcongestie

Netcongestie

Netcongestie kan gezien worden als filevorming op het elektriciteitsnet. Dit gebeurt wanneer de vraag naar transportcapaciteit de beschikbare capaciteit van het net overtreft. Tijdens congestie kunnen verbruikers niet de gewenste hoeveelheid stroom ontvangen en kunnen...

Lees meer
Energy Management System

Energy Management System

In onze systemen staat het Energy Management System (EMS) centraal: hier worden de accu, de slimme inverter en - indien van toepassing - duurzame bronnen als zonnepanelen en/of windturbines op aangesloten. Vervolgens wordt de slimme inverter weer aangesloten op het...

Lees meer