Peak shaving

Peak Shaving is een oplossing voor pieken in elektriciteitsverbruik. Het elektriciteitsverbruik van een bedrijf kan door de dag heen flink fluctueren met diepe dalen en hoge pieken. Omdat de aansluiting altijd het maximale vermogen beschikbaar moet hebben, is de hoogste piek een bepalende factor voor de energierekening. Hoe hoger de pieken, hoe hoger de kosten. Ook als de piek slechts kortstondig of weinig wordt bereikt.

Piekbelastingen treden op wanneer het energieverbruik tijdelijk sterk toeneemt. Dit gebeurt meestal gedurende specifieke periodes gedurende de dag, zoals tijdens kantooruren wanneer bedrijven hun elektrische apparatuur in bedrijf stellen of wegens het opladen van elektrische bedrijfswagens.

Wat is peak shaving?

Peak shaving is een strategie om deze pieken in het energieverbruik te verlagen. Het doel is om de hoogste pieken af te vlakken, zodat het totale elektriciteitsverbruik over de dag gelijkmatiger wordt verdeeld. Dit heeft twee belangrijke voordelen:

  • Kostenbesparing omdat er geen grotere netaansluiting hoeft te komen: peak shaving kan toegepast worden als de netaansluiting van een bedrijf niet groot genoeg is voor de benodigde hoeveelheid elektriciteit. 
  • Verbeterde betrouwbaarheid omdat er geen hoge spanningen op de apparatuur komt te staan en er minder afhankelijkheid is van de netbeheerder.

Hoe werkt peak shaving in combinatie met batterijsystemen?

Batterijsystemen kunnen effectief ingezet worden voor peak shaving. Tijdens periodes van lage elektriciteitsvraag, bijvoorbeeld ’s nachts of midden op de dag, worden de systemen opgeladen door elektriciteit van het netwerk of uit duurzame bronnen zoals zonne-energie en windmolens. Wanneer de vraag naar elektriciteit toeneemt, schakelen de batterijsystemen in om elektriciteit te leveren. Dit zorgt ervoor dat de batterij ‘bijspringt’ en de benodigde energie levert op de pieken, zonder dat er een grotere netaansluiting nodig is.

Wat zijn de voordelen van batterijsystemen bij peak shaving?

Batterijsystemen bieden enkele belangrijke voordelen voor peak shaving:

  • Flexibiliteit: batterijsystemen kunnen snel schakelen tussen laden en ontladen, waardoor ze effectief ingezet kunnen worden bij het afvlakken van pieken in het energieverbruik. 
  • Kostenbesparing: Door pieken in het energieverbruik te verminderen, kunnen bedrijven aanzienlijk kosten besparen. Ze betalen minder voor elektriciteit tijdens de duurdere piekuren en profiteren van gunstigere tarieven tijdens daluren. Daarnaast hoeven er geen kosten te worden betaald voor een grotere netaansluiting.
  • Duurzaamheid: batterijsystemen stellen bedrijven in staat om meer energie op te slaan die afkomstig is van duurzame bronnen, zoals zonne-energie en wind. Dit draagt bij aan de overgang naar duurzame energie en vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
  • Verbeterde betrouwbaarheid: Door de piekbelasting te verminderen, kan de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk worden verbeterd. Dit vermindert het risico van stroomstoringen en stroomuitval.
  • Apparatuurbescherming: lagere pieken zijn minder belastend voor uw apparatuur en connectiepunten, waardoor het gehele elektriciteitssysteem van een bedrijf langer mee gaat. 

Voor bedrijven kan peak shaving een slimme manier zijn om energiekosten te verlagen en de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening te verbeteren. Met de opkomst van batterijsystemen wordt het steeds eenvoudiger om peak shaving toe te passen.

Peak shaving en het energiemanagementsysteem (EMS)

Bij een batterijsysteem kan via het energiemanagementsysteem (EMS) de functie peak shaving worden geactiveerd. Door middel van het invoeren van bepaalde waarden kan een batterijsysteem het commando krijgen om te ontladen als de waardes van het energiegebruik boven een bepaald punt komen (de pieken). Op het moment dat er teveel energie wordt gebruikt (boven de bestaande netaansluiting) gaat de batterij ontladen om de piek op te vangen. 

Dit ziet er in het online platform van het EMS als volgt uit:

Netbeheer Nederland: Netcongestie bij teruglevering aan het elektriciteitsnet

Welke batterijsystemen zijn geschikt voor ondernemers die peak shaven?

Hieronder een greep uit ons assortiment van batterijsystemen die geschikt zijn voor ondernemers die duurzamer, flexibeler en kostenbesparend te werk willen gaan.  

Meer weten over onze oplossingen?

Wilt u meer weten over peak shaving? Wij denken graag met u mee over de perfecte oplossing voor uw situatie.

Cases

Power Station bij de Amsterdam Westergasfabriek

Industrieel systeem
duurzaam pand

Meer toepassingen

Energiehandel

Energiehandel

Energiehandel is het kopen en verkopen van energie zoals elektriciteit. Batterijen kunnen deelnemen aan deze markt door energie op te slaan en deze later weer terug te leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Een mogelijkheid om te handelen met een batterij is door...

Lees meer
Wat is Netcongestie?

Wat is Netcongestie?

Netcongestie kan gezien worden als filevorming op het elektriciteitsnet. Dit gebeurt wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan de beschikbare capaciteit van het net. Tijdens congestie kunnen bedrijven en huishoudens niet de gewenste hoeveelheid stroom...

Lees meer
Wat doet een energiemanagementsysteem (EMS)?

Wat doet een energiemanagementsysteem (EMS)?

Een energiemanagementsysteem (EMS) is een geïntegreerd systeem dat wordt gebruikt om het energieverbruik in een organisatie, gebouw of ander soort omgeving te monitoren, te controleren en te optimaliseren. Het werkt door het verzamelen, analyseren en interpreteren van...

Lees meer